Keto mjöl lasse edition

Här följer ett levande recept som kommer växa och utvecklas med tiden. Receptet är en modifikation av Keto Luna m.fl. Jag använder potatisfiber istället för inulin och riktiga ägg istället för äggpulver, etc etc.

Basmixen

3 ägg

60 g kasein pulver

40 g vassle

10 g physilium fiber

20 g pofiber

4 g xantham

40g gluten

ger 170g torrt

och landade p? runt 160g bl?tt

(3 ägg innehåller 138g vatten)

Jästmix:

Blanda 1 dl ljummet vatten som är spädd med en 2 matskedar honung, rör om. Lägg 5g torrjäst i det. Låt stå 15 min under en handduk.

Om jästen har blommat ut fint så dumpa i den i basmixen.

Knåda ihop mot en poolish. Om poolishen är för torr så kan man addera mer vatten, du kommer nåstan garanterat få späda ut med kanske 1 dl vatten ytterligare (skölj ur behållaren där jästen fick blomma). Poolishen ska kännas som en porös, blöt deg.

Låt poolishen dra inomhus i kanske 30-60 minuter. Sätt sedan i kylskåp (minst!) äver natten.

Ta fram och vänd över och sträck ut degen. Låt stå framme några timmar.

Knäck 2 ägg i 1 dl vatten. Lös upp poolish i detta. Tillsätt en till batch av “basmix” ovan (minus äggen då!). Eventuellt smör också, men definitivt salt.

Mixa ihop till en degklump, slut den i botten. Stryk på lite olja eller dyl. Täck. Låt jäsa igen i minst 2 timmar.

Efter två timmar har du nu en deg. Du kan göra limpa, pizzadeg, frallor, tortillas etc etc med den.

Om man gör tortilla av dom, l?gg i press mellan två silikonark. Pressa. Värm domsnabbt i ugn för tortilla. Vill man ha chips, kör i mikron, kasta i olja och kryddor eller fritera.